Vad vi lärt oss om webshop-video: Högre intäkter i åtta steg
Kvalitet och konsistens leder till ökade intäkter,
Blog post by Jelle Rood (posted at StyleShoots.com Läs engelskaversionen…)
Vill du också att omvandlingen av din webbshop ska öka med 5 gånger? De senaste 1,5 åren har jag spelat mycket med video, och speciellt video för webbshops. En klient lyckades öka konverteringen från 1% till 5% genom att lägga till videoklipp på produktsidan. Jag skulle vilja dela med mig av mina insikter som definitivt hjälper till att öka din online-försäljning och intäkter.
Video är väldigt populär; nästan alla märken och online-återförsäljare använder online-video på ett eller annat sätt. Rörliga bilder utlöser vår förhistoriska hjärna och kräver därför vår uppmärksamhet. Detta härstammar från den tid då mänskligheten fortfarande jagade. Det är ingen slump att sociala medier som Facebook betalar så mycket uppmärksamhet och lägger vikt vid videoinnehåll.
Men hur gör du optimal användning av video i din webshop?
1. Rätt typ: E-handel video
E-handelsvideor är relativt korta (i genomsnitt tio till tjugo sekunder) och används för att sälja produkter. Vad som är viktigt är att varje video ger samma känsla och skapar en lugn och igenkännbar bild. Kända webbshoppar som Asos.com visar en video för varje objekt och fler och fler företag gör detsamma. Nyligen har bikini-märket Shiwi lagt till en video för alla produkter och kvinnornas varumärke Josh V visar en stor del av sin samling via videoklipp.
När du skapar webbshop-videor är den kvalitet som ditt innehåll är skott av nyckeln. Du spelar helst videon i 4K eller åtminstone i Full HD så att du även kan använda den på större skärmar om det behövs. Tänk på busskurer och butikskärmar.
”Så chanserna att produkten uppfyller förväntningarna är mycket större.”
Fördelarna med e-handelsvideo är otaliga, men dessa är viktigast:
– 49% högre konverteringsfrekvens
– 57% lägre returneringssprocent
– 96% bättre shoppingupplevelse
Dessa resultat beror främst på att online-shoppare får en bättre bild av varan och därför gör ett köp med mer självförtroende. Chansen blir mycket större så att det mottagna objektet uppfyller kundens förväntningar. Därför färre returer.
2. Video som ett marknadsföringsverktyg
Video har ökat i popularitet i flera år nu; främst för marknadsföringsändamål, eftersom video är idealiskt för att förmedla en känsla. Under de senaste åren har videon blivit utbredd, till exempel Asos och Zalando, som visar modellvideor av outfits, men även Bol.com som visar en detaljerad instruktionsvideo för produkter av en anställd.
De stora sociala medierna ser också denna trend och svarar i enlighet därmed. Varje plattform kämpar för besökarens uppmärksamhet och vill därför ha så mycket innehåll som möjligt för att hålla dig på plattformen så länge som möjligt. Videon är perfekt för detta. Med Instagram har video prioriterats i din tidslinje av komplicerade algoritmer, och till och med en mer konservativ plattform som LinkedIn gör det nu möjligt att dela upp videor som dyker upp längst upp i ditt flöde.
Fantastiska exempel på videor som bidrar till din märkeserfarenhet är lookbookvideoer, där en modell visar en total outfit och makrovideor, där detaljer eller funktionaliteter hos ett objekt visas från ett extremt närbild.
3. Video på hemsidan för att hålla besökarens uppmärksamhet
Video har, precis som andra innehållsformer, ett specifikt mål: att skapa konverteringar. När ditt mål är att öka omvandlingsfrekvensen i din webbshop, tänk noga på placeringen av videon i webbutiken. Det du visar i videon avgör om besökaren stannar och tittar vidare.
Atmosfäriska videoklipp ökar i popularitet som ersättning för bildspel. Ett bra exempel på detta är www.joshv.com. Ett annat exempel på video på hemsidan är ”full-page” video som www.olvis-lace.com har. I det här sista exemplet avbildas klänningarna i stor detalj, där tittaren får se hantverket, tyget och sömmen. En helt annan användning av video på hemsidan är det belgiska ölbryggeriet Martens (www.martens.be), där videon berättar för vad varumärket står för.
Det handlar inte bara om att öka ”Time on Site”. Mycket skrivs om ToSs användbarhet (eller värdelöshet), och det är verkligen inte det yttersta målet att få besökare att hålla sig mycket länge på din hemsida eller webbshop. En stigande besökstid indikerar emellertid att innehållet på sidan är relevant för besökaren. Och uppenbarligen är besökare hos klädbutikers webbsajter (som jag har mest erfarenhet av) upplever att videon är relevant, eftersom videoklipp ses flera gånger, och folk blir faktiskt längre på sidor med video.
4. Gör det enkelt för besökaren att köpa
Fler och fler varumärken och webbshops använder video utöver till exempel modell- och produktfoton. Inom mode är det mest kända exemplet Asos.com. För varje outfit visar de fyra modellbilder och en modellvideo. Ett annat välkänt exempel från USA är Zappos.com. Efter att ha lagt till en förklarande video på produktsidan såg de en omvandlingsökning från 6% till 30%.
”En bra video svarar kundens frågor”
Ett bra exempel på en annat företag är CoolBlue. Genom att lägga till videor på deras produktsida ger de besökaren mer information om artiklar på ett personligt sätt. Detta skapar förtroende och stärker känslan bland köpare att de är på rätt webbshop. CoolBlue är inte i sig den billigaste webbshopen, men de fungerar bättre än billiga webbutiker i samma segment. Detta beror på den tjänst de erbjuder, och att lägga till videoklipp är en del av deras tjänst.
En bra video svarar på kundens frågor. I klädindustrin vill kunderna veta hur mjuk tyget är eller med vad du kan kombinera de uppvisade byxorna. När du säljer mer tekniska produkter, till exempel en tv- eller espressomaskin, kan du använda videor för att förklara hur lätt enheten fungerar så att en manual inte längre behövs. Videor ska bidra till att skapa tillit med shopparen. Som ett resultat minskar videon tröskeln, vilket gör köpbeslutet snabbare och med större självförtroende.
En extra fördel med att använda videoklipp är att de minskar procentandelen för returer. Om tittaren inte är övertygad efter att ha sett videon kommer han eller hon förmodligen inte att köpa produkten. I en video ser du produkten som den är. Videor visar produkten från alla vinklar så i slutet är det ganska mycket ”Vad du ser är vad du får”.
5. Första testet 10 produkter?
Att lägga till video i din webshop är en förändring som kan ge positiva resultat från, om det är gjort på rätt sätt. Om du vill komma igång med att använda video rekommenderas det inte att bara lägga till en video och bara se vad som händer. Jämför det med att skriva ett blogginlägg, efter att du har skrivit flera blogginlägg kan du långsamt döma vad som appellerar till din publik. Så vad du kan göra börjar med en typ av video, till exempel modellvideor, på produktsidan. Börja med att göra några videor av dina 10 populäraste produkter. Detta gör att du kan testa om det leder till fler inköp.
TIPS: Se upp för att göra videor för produkter där försäljningen ligger still, i hopp om att lägga till video kommer att stimulera försäljningen. Välj bästsäljare istället. Dessa objekt kommer att ge en bra indikation på vad besökarna vill ha. Eftersom många fler människor besöker dessa sidor ger det också en bättre bild av vilken inverkan videoen har på försäljningen.
6. Rätt video för dina webbshopsmål
”Bestäm i förväg vilket område du vill växa”
Vilken typ av video fungerar bäst för din webbutik? Gör videofilmer så bra som det sägs? Hur länge kan videon vara? Visar du modellens ansikte eller inte? Använder du musik i videon? Bara några frågor som uppstår när du börjar med video. Först måste du bestämma mål och bestämma vad du vill uppnå. Tänk på stigande försäljning, fler besökare och en högre konverteringsfrekvens. Men video kan också bidra till att minska antalet returer, öka engagemanget hos webshops besökare och förbättra den totala shoppingupplevelsen. Se till att du bestämmer i förväg vilket område du vill växa.
Det bästa sättet att ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar, är genom testning. På grund av det ökande antalet videor som används är det ganska lätt att bilda en uppfattning om vad som är möjligt. För inspiration kan du till exempel se kända webbplatser och bestämma vilken stil som appellerar till dig och ditt varumärke. Den exakta varaktigheten och innehållet i videon kan skilja sig från varumärke, målgrupp och meddelande.
I allmänhet kan vi säga att en video för marknadsföringsändamål skapar en atmosfär, förmedlar varumärkets känsla och därför borde vara lite längre. En video för e-handelsändamål kommer å andra sidan att vara kortare med fokus på själva produkten. Om du vill få en högre omvandlingsfrekvens väljer du en video om tio till tjugo sekunder, där produkten används eller används av en modell. Naturligtvis måste denna modell matcha varumärkets eller webbshopets utseende. Men om ditt mål är att öka din varumärkesbild eller att erbjuda besökarna en trevlig upplevelse passar en kampanjvideo på 30 sekunder mycket bättre.
”Forskare Alec Minnema avslutar med
… att de genomsnittliga kostnaderna för en returförsändelse uppgår till 12,5% …”
För att sänka andelen retur fungerar video mycket bra. Användning av video resulterar i upp till 57% färre returer. Det är lätt att förklara varför. Köparen kan se i videon hur en produkt ser ut, hur den passar en modell eller hur den fungerar. Chansen att deras inköp är en besvikelse är därför begränsad och färre människor skickar tillbaka produkten. Forskare Alec Minnema avslutar i sin doktorandforskning i januari 2017 att de genomsnittliga kostnaderna för en returleverans är 12,5% av den ursprungliga fakturan. Som ett resultat hamnar nästan varje returförsändelse i förlust. I genomsnitt har butikerna 30% returer, vilket innebär att nästan en tredjedel av ordern resulterar i en förlust. För säsongskänsliga grenar som mode och elektronik, där samlingarna följer varandra snabbt och begränsade lager hålls, är den ekonomiska effekten kanske ännu större. Ett föremål som returneras efter några veckor kan redan vara föråldrat och kan inte längre säljas till fullo. Detta är ett extra incitament att försöka hålla returerna så låga som möjligt och lägga till videor på produktsidan. ”Denna webbshop gör 0,25% (…) förlust, bara som ett resultat av returerna” Som ett beräkningsexempel använder jag en klädaffär. I genomsnitt är nettovinsten för en sådan butik mellan 2% och 5%. Låt oss säga ett genomsnitt på 3,5%. Returtransporterna är så kallade ”out of pocket costs” som minskar vinsten. För samtliga transporter beräknas dessa kostnader vara 3,75% (12,5% kostnader x 30% returerna). Ergo: Denna butik gör 0,25% (3,5% – 3,75%) förlust, enbart som ett resultat av returer.
7. Är din webbplats redo för videoanvändning
Magento, WordPress, Shopify: Populära CMS som används ofta för webbbutiker. De är stabila, många applikationer och moduler finns tillgängliga och gott om tekniskt stöd finns tillgängligt. Många av dessa CMS är utformade för att tjäna en bred målgrupp och därför väljer de ”en storlek som passar alla” lösningar som är lätta att använda för alla.
TIPS: Många CMS erbjuder en Youtube och / eller Vimeo-integration som standard, men de kan bara visas på vanliga webbsidor och inte på produktsidan. Mer information om huruvida du ska använda YouTube-videoklipp finns i kapitel 8: Bädda in kodar. Övriga krav gäller för användning av video på produktsidan. Det skulle vara synd om du har dina vackra videoklipp som du inte kan använda på kanske webbsidans viktigaste sida, produktsidan.
TIPS: Akta dig för CMS med få användare. Det finns en stor chans att dessa är tekniskt mer begränsade och erbjuder begränsade videoalternativ, till exempel bara stödja Youtube eller Vimeo. Har du ett CMS som är mindre känt? Eller det har inte universell videofunktionalitet, så det måste krypteras? Då är det lämpligt att först kontakta din webbutvecklare. Se till att du inte knyts av med en enkel ”som inte är möjlig inom detta CMS”. Det visar sig ofta att webbdesignern inte korrekt kodar och endast använder standard plugin-program.
Lyckligtvis finns det fler och fler plugins. Vid skrivningstillfället finns endast en plug-in för video tillgänglig på produktsidan för Magento (1 & 2) och WooCommerce: Orangevine Connect.
8. Bädda in koder
En inbäddad kod är inget mer än en kort bit text (kod) som du placerar i baksidan av en webbplats och som refererar till den plats där videon är värd. Ett alternativ för att lägga till video i din webshop som erbjuds som standard i många CMS, är en länk till Youtube och Vimeo. Tydligen är det här den perfekta lösningen. En YouTube-kanal är gratis, skapas snabbt, webbhotell är nästan alltid upp och med en inbäddad kod kan videon enkelt integreras i en webbplats. Det finns emellertid också nackdelar. Det viktigaste är kanske det faktum att du marknadsför YouTube istället för din egen webbplats. Detta beror på att söktrafiken från en sökmotor är dirigerad till YouTube; även om det verkar som att besökaren finns på din webbutik, tittar han eller hon faktiskt på videon på Youtube. Sökmotorer räkna med detta besök på Youtube och inte till din webbutik.
”Om du inte betalar, är du produkten”
Så hur ska värdvideo vara korrekt? Tja, ett sätt att göra det är att använda professionella webbhotell som den nederländska orangevinen eller den amerikanska Wistia och Vidyard. Dessa leverantörer erbjuder olika fördelar gentemot gratis leverantörer:
1. Besökare går direkt till din webbutik
2. Högre rankning i sökresultat
3. Gör videobutik med klickbara knappar
4. Vertikal, horisontell och kvadratisk video
5. Visa Analytics och data
6. SEO optimerad
I värd får du inte owt för nowt. Om du väljer en ledig lösning som Youtube betalar du indirekt, eftersom du inte lockar besökare till din egen webbplats, medan du investerar i att göra videon. Den berömda adagen gäller här: Om du inte betalar är du produkten. Välj professionell värd, så att du lockar besökare direkt till din webbplats. På både kort och lång sikt drar du nytta av det här eftersom din webbshop får bättre sökresultat
9. Långsam webbplats
Till skillnad från att ladda upp bilder är uppladdning av video till ett CMS oklokt. En tio sekunders catwalk-video av god kvalitet, är snart 30 MB. När du laddar upp en sådan fil till produktsidan kommer det att sakta ner sidans laddningstid.
Forskning från Ericsson ConsumerLab har visat att en långsam webbplats leder till en ökad spänningsnivå för besökaren, upp till 16% med en fördröjning om två sekunder. Den stress som dessa besökare upplever liknar till exempel att vänta i linje för snabbkiosken, titta på en skräckfilm eller ens stå på kanten av en avgrund.
”Gör det inte. Gör det här.”
Bortsett från det faktum att långsam webbplats leder till irritation hos besökare, tar Google och Facebook också hänsyn till långsamma webbplatser. En webbplats med långsam laddning visas därför mindre i Googles sökresultat och Facebooks mobila flöde, vilket i sin tur kommer att leda till mindre trafik till webbplatser eller webbshop. På grund av den ökande hastigheten på internet och en allmän tendens att allt måste göras snabbare väntar besökarna en webshop att ladda snabbt. Amerikanska Kissmetrics har gjort undersökningar om effekterna av långsamma webbplatser på besökarnas surfande beteende. Resultaten är imponerande: 7% av besökarna slutar när en webbplats måste ladda i en sekund och inte mindre än 25% (!) Sänker efter två sekunder.
Mitt tips är därför klart. Tänker du att ladda upp en video till CMS? Gör det inte. Gör Detta.
10. Akta dig för Youtube-effekten
Har du någonsin upplevt att du tittat på en video på YouTube och en halvtimme senare tittar du fortfarande på YouTube-videoklipp. Det är kraften, men risken för den här typen av webbhotell.
Som varumärke eller återförsäljare vill du att besökare ska titta på din video och inte en video av Grumpy Cat, eller värre, konkurrentens. Ändå händer detta. I högra kolumnen på en Youtube-sida föreslår YouTube andra videoklipp som en besökare kan vilja ha baserat på hans beteende.
”Besökaren är borta”
Tänk dig att du arbetar för ett jeansmärke och du har gjort en bra kampanjvideo. Besökaren på din Youtube-video är tydligen intresserad av jeans, så Youtube erbjuder honom eller henne mer liknande videoklipp. Efter att ha spelat på din video startar en annan ”jeans video” från en konkurrent. Besökaren är borta. Var därför försiktig när du använder Youtube för hosting.
11. Video SEO (VSEO): erkänns av Google
”VSEO: De som gör det rätt kommer att gynnas”
Genom att använda videoklipp har du en unik möjlighet att skilja dig från andra webbbutiker. Google belönar video som en ”högre” innehållsform än foton eller texter och prioriterar webbbutiker och webbplatser med videoinnehåll. Genom att ge en video den rätta informationen, förstår Google vad videon handlar om och kan därför bättre koppla den till sökningar. Google kan ”se” vad som finns i videon och länka det till videoen SEO (VSEO) informationen för en perfekt matchning med sökningen. Eftersom alla märken och återförsäljare inte optimerar sin VSEO, kommer de som gör det rätt till nytta. Så se till att anställa en bra SEO specialist som skriver separata en meningsfull text för videon ..
TIPS: Var försiktig med kopiering – eftersom Google verkligen inte uppskattar direktkopiering. Så var stark och motstå behovet att helt enkelt kopiera SEO-texterna från CMS och använda VSEO-text.
12. Mätning ger kunskap
Det finns två självklara sätt att generera mer intäkter, locka fler besökare och låta dem köpa mer. I avsnittet om VSEO kan du läsa hur du kan locka fler besökare. I den här paragrafen lär du dig mer om hur videoklipp hjälper till att öka din konverteringsfrekvens.
”… Video kan vara skillnaden mellan vinst och förlust”
Olika studier tyder på att lägga till videor i webshopen resulterar i mer försäljning. Genom att lägga till en video på produktsidan ökar konverteringarna med 49%. Till exempel, i mode är en genomsnittlig konvertering på 2% mycket vanlig, så att lägga till video kan göra det nästan 3%. En viktig orsak till detta är att, tack vare video, kan människor uppskatta bättre hur kläder passar dem och därmed, sänker videoklippet tröskeln att köpa. En ytterligare fördel med video är en minskning av returer. Inte en stor överraskning, om en video visar plagget på ett riktigt sätt. Produkten som skickas uppfyller köparens förväntningar, och det finns mindre anledning att returnera det. I genomsnitt minskar returer med 57%! Och som du kan läsa i beräkningen enligt pkt 6 är det skillnaden mellan att göra vinst eller förlust.
Mätning av resultaten kan ibland vara en utmaning, så tänk noggrant på förhand hur man gör en ren mätning. Några saker att komma ihåg när man gör test som ett modemärke:
- Varje samling innehåller unika artiklar som inte nödvändigtvis är jämförbara med tidigare samling.
- Du kan i allmänhet inte jämföra en sommarkollektion och vintersamling.
- Beståndet av en vara bestämmer om det finns en försäljning eller inte och har därför inverkan på konvertering.
- Passformen och storleken skiljer sig från märke till varumärke, en storlek M från märke A kan vara större eller mindre än storlek M från märke B. Detta kan påverka returerna.
- Ta hänsyn till väderleksförhållandena. En vinterrock säljer inte bra under när det är varmt ute.
Du kan förebygga problem genom att ta produkter som alltid är tillgängliga. så kallade ”Never Out of Stock” -produkter. På grund av arten av sådana grundläggande föremål – alltid tillgänglig, begränsad säsongspåverkan, konsekvent passform, etc. – De är perfekta för att testa effekten på konverteringsfrekvensen och antalet returer.
Slutsats
Genom att följa flödesschemat ovan vet du huruvida video passar din webbutik och kan hjälpa dig att uppnå målen. Video erbjuder tillräckliga möjligheter för omsättningen hos webbbutiker att växa. Både antalet webbshopbesökare och försäljningsandelen kan öka på grund av att du lägger till videor. Du kan också minska antalet returleveranser, vilket omedelbart leder till en signifikant förbättring av resultaten eftersom varje returförsändelse är en direkt förlustpost.
Om du inte vet exakt huruvida video fungerar för din webbutik eller varumärke, börja med att testa omkring 10 videoklipp och mäta resultatet. Beroende på målen med webbshoppen kan du avgöra om video bidrar till att uppnå dina ambitioner.
”Det är kanske en av de största möjligheterna till video (…), så alla kan, oavsett storlek på webbshop eller varumärke, skapa en konkurrensfördel.”
Se till att du använder ett CMS som är klart för att lägga till video och tillhörande inbäddningskoder. Behöver du hjälp från webbutvecklaren? Var inte rädd om han / hon säger att det inte är möjligt inom denna CSM, för allt är tekniskt möjligt. Youtube kan tyckas vara ett användbart alternativ, men det har några dolda nackdelar. Den bästa lösningen är fortfarande ett professionellt webbhotell. Förutom hosting erbjuder dessa parter också möjligheten att lägga till speciell video SEO, vilket gör det relativt lätt att locka fler besökare till webbplatsen än din konkurens. Eftersom det kanske är en av de största möjligheterna till video; Det används långsamt mer, men det är ännu inte vanligt. Så vem som helst, oavsett storlek på webbshop eller varumärke, kan skapa en konkurrensfördel. Glöm inte att fortsätta att mäta vad resultaten är, för det som fungerar bra i början kanske inte fungerar lika bra på lång sikt. Så fortsätt att testa nya videor och se hur video bidrar till att uppnå dina mål.
Om Jelle
Jelle Rood är en tillväxtcoach och talare.
Du kan hitta mer om honom på
hans LinkedIn-profil.