5 grundläggande tips kring
fotografering av skor

Skapa fantastiska produktbilder.

Utrustning: Styleshoots Eclipse

Lär dig mer om fotomaskinen Eclipse

Att förbereda fotografering av skor och uppnå ett framgångsrikt resultat, kräver mycket mer än att bara placera dina utvalda skor i en uppsättning och sedan ta några skapliga bilder.

Det finns några grundläggande steg du som är bra att tänka på innan och under själva fotograferingen för att processen ska gå smidigt och uppnå önskat resultat så snabbt som möjligt. När allt kommer omkring så ”är tid pengar” och i mode e-handels branschen kan det utttrycket inte vara mer sant.

I den här guiden tittar vi närmare på:

 • Förbered dina skor i förväg
 • Hur man belyser skorna korrekt
 • Använd rätt kamera och objektiv
 • Att välja effektfulla vinklar
 • Spara bilderna i olika format

Förbered dina skor i förväg

Se till att dina skor är som i nyskick innan du börjar fota. Då kan du producera bra bilder snabbare och det sparar också värdefull tid i efterproduktionen.

För att undvika onödigt arbete under fotograferingen, se till att du har all nödvändig utrustning för att rengöra dina skor och kunna visa upp deras snyggaste form.

Det kan t.ex vara:

 • olika borstar
 • trasor för polering
 • sax
 • material i väv eller papper för utfyllnad
 • små pinnar att räta ut skorna med
 • högtrycksluft på burk (för en sista touch)

Ljussätt dina produkter på rätt sätt

För att skapa fina bilder av skor, behöver du ett subtilt jämnt ljus för att få skorna att sticka ut mer. I princip behöver du skapa en grundläggande övergripande ljusinställning.

Ljuset bör komma in från båda sidor av skon. Se till att hålla kontaktskuggan längst ner. Du kanske också vill få detaljer av t.ex krom eller metall att sticka ut i dina bilder (om din sko har sådana detaljer). Då kan du lägga till lägga till lite ”white cart” eller vit reflektor.

Lägg till frontfyllning och leta efter en bred reflektor. Se dock till att det inte är för ljust – om det är så är det bara att sänka exponeringen.

Om du vill highlighta den främre delen av skorna men inte ”störa” bilden genom överbelysning, kan du lägga till lite ljus i bakgrunden. Fokusera och ta sedan fotot. Belysningen ska se snygg och jämn ut.

Använd rätt kamera & objektiv

Objektivet du väljer får inte förvränga din produkt. För att undvika det, se till att ställa in bländarvärdet så att det ger fokus på det du vill ska komma i fokus. Det kommer också att påverka skärpedjupet.

Välj ett objektiv på cirka 15 mm eller över så att du inte förvränger skons utseende. Se till att du inte ändrar formen på skon med objektivet du har valt. Vidvinkelobjektiv tenderar att förvränga produkten.

En annan viktig faktor att tänka på: genom att sätta kameran på ett stativ kan du välja vilken slutartid du vill. Det hjälper dig att minska ISO så att du inte får en ”bullrig” bild, uan i stället får du en fin ren bild som har en god övergripande skärpa. Eftersom du har valt ett lämpligt bländarvärde och din kamera är placerad på ett stativ spelar slutarhastigheten ingen roll.

Välj effektiva vinklar

När du fotograferar skor handlar det alltid om vinklar. Sikta på att fota vinklar som effektivt visar upp alla detaljer och sidor på skorna, så att dina kunder kan få en bra uppfattning om vad de faktiskt köper.

Vilka vinklar du väljer är naturligtvis upp till dig. Men det finns emellertid några vinklar som fungerar utmärkt vid fotografering av skor. Använd dem gärna för inspiration!

Att välja några nyckelvinklar kan verkligen hjälpa fotograferingen av skor.

Enkel vinkel
Från sidan. Fotografera endast en sko från sidan så att du får en bra profilbild.

 ¾ vinkel
Lägg nu till den andra skon och vrid paret något åt sidan. Fokusera på den främre skon och ta sedan fotot.

 ¾ vinkel bakifrån
Detta är ett detaljerad bild – fokusera på den främre skon. Alla skodetaljer måste se bra ut, så se till att rengöra dem innan. Sikta på en bra polering.

Framifrån
Placera skoparet på ett ställe och fota dem framifrån. Fokusera på den främre skon.

Kom ihåg filformatet

Välj rätt filformat beroende på vad du ska använda dem till. Om ska publicera dina bilder på din webbplats är en JPG tillräcklig. Om du vill göra ytterligare redigering väljer du en RAW-fil. Då kan kan du redigera din bild och sedan exportera den till exempelvis en JPG eller TIFF vid ett senare tillfälle.

Med dessa 5 tips kan du börja producera tidsbesparande snygga bilder på skor. Och kom ihåg! Om du lägger tillräckligt med tid på att förbereda dig – som att rengöra dina produkter, välja rätt vinklar, skapa rätt belysning etc. kommer du att få ett fantastiskt resultat utan att slösa bort en massa tid. På så sätt undviker du onödigt arbete i efterproduktion.

Pin It on Pinterest