Hur man skapar olika ljuseffekter under en modellfotografering

Vi guidar dig genom 4 olika belysningstekniker som hjälper dig att skapa snygga bilder för din e-handel. 

<iframe width="960" height="600" src="https://www.youtube.com/embed/s5AVJpnqKuU?rel=0&showinfo=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="660" height="400" src="https://www.youtube.com/embed/s5AVJpnqKuU?rel=0&showinfo=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Utrustning: Styleshoots LIVE

Lär dig mer om fotomaskinen LIVE

Forskning har visat att ökad försäljning via e-handel är starkt beroende av vilka bilder man serverar sina användare. Oattraktiva bilder av produkter, inkonsekvens i bilderna och slarvigt innehåll skapar tvivel hos kunderna om vad de egentligen kommer att få när de handlar från hemsidan.

Belysningen är det allra viktigaste att få till när man skapar en bild. Den kan göra skillnad mellan en lyckad eller misslyckad fotografering. Vi har sammanställt en guide och hjälper dig förstå hur olika typer av belysning påverkar dina bilder. Vi går igenom fyra sätt att belysa en uppsättning för att producera snygga bilder och uppnå det perfekta, konsekventa utseendet till din hemsida eller katalog.

Var hela tiden medveten om:

  • Ljusriktningen
  • Ljusintensiteten
  • Den totala känslan av ljusförhållandena

En bra tumregel att följa är att du alltid ska ha en huvudkälla för ljuset. Du vill inte ha ljus som korsar varandra, det ger fler skuggor och resultatet kommer att se onaturligt ut.

Vi går igenom hur du kan återskapa följande effekter i dina bilder

 

  1. Stämning & Textur
  2. Dramatisk belysning
  3. Naturlig belysning
  4. Mjuk belysning

1. Stämning & textur

Denna belysningseffekt fungerar fint i modellbilder för e-handel eftersom det ökar kontrasten på bilderna. Det ger verkligen produkten konsistens och intensifierar den övergripande känslan. Genom att fokusera på stämning och textur i dina bilder får dina kunder en bättre uppfattning kring hur produkten verkligen är.

Huvudljus & reflektor
Huvudljuset i vårt scenario är placerat på höger sida mot objektet. Reflektorn på vänster sida, även den riktad mot modellen.

Bakgrundsbelysning

Bakgrunden är inställd på ljusintensitet MEDIUM. Det resulterar i att en viss ljusmängd flödar över på framsidan av uppsättningen och en mjuk skugga uppstår. Med denna inställning  får du en mycket speciell ljusriktning.

 

2. Dramatisk belysning

Att framhäva ett mer dramatiskt ljus i dina bilder är ett utmärkt sätt att uppnå ett kontrastrikt utseende av kläderna och skapa en mer känsloladdad stämning i bilden. I de sista bilderna, om du tittar på modellens ansikte, ser du fallet från en intensivt upplyst sida till inget ljus alls.
Huvudljus & reflektor
Huvudljuset är kvar på höger sida med full ljusintensitet. Du måste dock vrida reflektorn till vänster mot det svarta. Det kommer att reducera mängden svart i bilden.

Bakgrundsbelysning

Minska på ljuset i bakgrunden. Intensiteten kommer att sänkas då det kommer längre bort från föremålet. I gengäld kommer det att skapa en mörkare skugga och ett mer intensivt och dramatiskt utseende. Under fotograferingen blir din modell kontrastrikt upplyst i mitten.

 

3. Neutralt ljus

Om du bestämt dig för en neutral belysningseffekt i dina bilder, kommer dina kunder se full färgton i produkten du visar. Denna inställning är idealisk för mode  och webbshops i allmänhet.

Huvudljus & reflektor
Vrid grundljuset på höger sida till full intensitet. Vrid också reflektorn till vänster mot modellen så att den kan spegla in allt ljus igen.

Bakgrundsbelysning

Slå på bakgrundsbelysningen med full intensitet. Gör detsamma med förgrunden. Sammantaget kommer det att skapa en mer neutral belysning med mindre skuggning på golvet.

 

4. Mjukt ljus

Om du visuellt vill visa modellen längre bort från bakgrunden i dina foton ska du använda mjuk belysning. Genom att göra det hamnar fokus på föremål och de produkter du vill lyfta fram. När du skapar med en sådan inställning får du täckning överallt vilket reducerar befintliga skuggor.


Huvudljus & reflektor

Vinkla grundljuset från modellen och rikta den direkt mot reflektorn till vänster. På så sätt blir det mycket mindre skuggning nertill. Med rätt riktningsteknik sprids ljuset och studsas runt, vilket fyller i skuggorna.

Bakgrundsbelysning

Minska på ljuset både i bakgrund och  förgrund.

Olika ljusvariationer

Ljussätt dina videos

Att tänka på: Några av de ljuseffekter du har använt för att ta dina stillbilder kanske inte är lämpliga för video. Det beror på att modellens rörelse kan skapa stora skuggor som faller mot bakgrunden.

Dessa skuggor kan vara ganska distraherande för betraktaren och kommer att ta bort fokus från själva produkten. Om du både tar stillbilder och spelar in video av samma uppsättning på samma dag, ska du välja ljusinställningar som passar båda.

Genom att hålla det stilrent och konsekvent så förstår din kund lättare att det är samma produkt du visar då belysningen är densamma i alla bilder.

I en video kommer en stor mörk skugga att ta bort fokus från produkten. Undvik sådana ljuseffekter för ditt videoinnehåll.

Pin It on Pinterest