New York 2022, DEL 1 – BÄSTA New York Mat- och kulinariska upplevelser
Staden som aldrig sover. N-Y är verkligen staden med hög puls och fullt med upplevelser. Jag började resa till New –York 1999, Samma år som jag startade Kom Agency. Sedan dess reser vi dit varje år i December ( förutom under pandemin) för att omfamna julen och fånga inspiration till 200%.
Vad är det då som är så speciellt med N-Y?
Allt! För mig är det är mixen av butikskoncept, skyltfönster , restauranger, museum , olika event som tillsammans blir som en tornado av upplevelser. New Yorks olika stadsdelar skiljer sig ganska mycket i arkitektur, butiker , restauranger och övriga utbud och det i sig gör att det blir intressant att utforska och gärna till fots. Vi går mellan 25-30,000 steg varje dag så ta med dig dina skönaste skor när du reser hit.
Planering inför resan tar tid!
Planering är halva resan och tjusningen i att planera vart man ska gå, se, äta eller göra är väldigt spännande. För min del handla det om att inte missa något när man väl är i denna fantastiska stad med alla möjligheter som erbjuds. Tyvärr hinner man ju inte allt men planera så hinner du mera.
Boende:
Vi väljer gärna att bo nära Soho, Nolita ,Chelsea, Bowery eller East village. Där finns restauranger och barer som vi uppskattar. Och enkelt att bara slinka in i en härlig bar när man blir lite törstig.
Några av våra restaurang/bar favoriter :
–Pastis: mat+bar
–Wyan: mat+bar
–Freeman: mat+bar
–Balthazar: mat+bnar
–Fanellis: äldsta baren i N-Y bar+mat
–Mercher kitchen: mat+bar
–Butchers Daughter: frukost
–Leuca: italiensk
–Grand Central Oysterbar
–Oscar Wilde: julbar och så goda drinkar.
–Hotel Pensinula: juldekeoration och goda drinkar.
–Tacombi: underbar tacos och Margeritas
–Katz Delicatessen: pastramimacka to die for!
–Prince Street Pizza: to go
–Fraunces Tavern (boka på Independences bar)
–Lukes: Lobster rolls
–Monomono: koreanskt kök
–Soho grand: goda coctails
–Magnolian Bakery
–Bergendorf: njut av ett glas champagne
–Dantes: oj vilka drinkar!
–Halal foodtruck: kyckling kebab mycket god!
Freemans airbnb – här bodde vi denna gång. Det var charmigt och verkligen ”Urbanfeeling” och framförallt till hälften av priset mot andra lite bättre hotell. Varje morgon bjöds det på underbart kaffe, nygräddade pastejer och croissanter.
Wayan – fantastiskt gott!
Wayan offers Indonesian cuisine with a modern French flair, in a sleek space warmed by teak panelling, lush plants, and whitewashed brick.
Tacombi- mexikanskt. Enkelt och supergott! Och jag är stor fan av Margaritas ihop med mexikanskt mat.
Prince street- Soho
Det finns gott om pizza i New York – men denna extra god! Långa köer men värt det😊
Brooklyn
Oscar Wilde bar
New York City’s longest bar at 118.5 feet.
DRIVEN BY THE SPIRIT OF THE IRISH PLAYWRIGHT,
OUR BAR PAYS HOMAGE TO HIS GENUINELY PROLIFIC STORY.
OSCAR WILDE TURNS THE VICTORIAN ERA ON ITS HEAD. – WITHOUT RELINQUISHING ANY OF ITS GLAMOUR. JUST LIKE WILDE HIMSELF, WE BELIEVE LIFE SHOULD BE LIVED TO ITS FULLEST, WITH A TOUCH OF SOPHISTICATED DEBAUCHERY. WHY MISS OUT ON THE FUN?
WE ENCOURAGE LIVING IT TO THE FULLEST WITH WILDE ABANDON
Grand Central- Oysterbar
The Oyster Bar has been an important part of New York for over a century. The story goes that the railroad baron Cornelius Vanderbilt selected the site in his new Grand Central Terminal for a restaurant he named the Oyster Bar. That New York original opened in 1913. It’s location at the very hub of America’s long-haul passenger train system guaranteed its success.
Who is the Butcher’s Daughter? The Butcher’s Daughter is a plant-based restaurant, cafe, juice bar and “vegetable slaughterhouse.” We treat fruits and vegetables as a butcher would meat: We chop, fillet and carve fresh produce into healthy vegetarian dishes and press them into pretty juices.
Katz delicatssen– pastramimacka to die for
In 1888, a small deli by the name of Iceland Brothers was established on Ludlow Street in New York’s Lower East Side by the Iceland brothers. Upon the arrival of Willy Katz in 1903, the name of the store was officially changed to ”Iceland & Katz”. Willy’s cousin Benny joined him in 1910, buying out the Iceland brothers to officially form Katz’s Delicatessen. Their landsman Harry Tarowsky bought into the partnership in April 1917. Katz’s Deli was moved across the street, to its present location, during the construction of the subway system. The vacant lot on Houston Street (pronounced ”House-ton” after a Dutch emigrant of the same name) was home to barrels of meat and pickles until the present storefront facade was added between 1946-49.
The story of the world’s most famous bakery begins in 1996 on a quaint, cobblestone corner in the West Village where Magnolia Bakery opened its doors for the first time. The sweet smell of cakes and cookies and pies and pudding tumbled out, wafting down the streets, beckoning all in.
Fanelli Cafe
Alltid ett måste att besöka- Prince street.
Trångt och härligt men ett bra stopp för att vila benen eller värma sig med något gott att dricka.
Här kan du läsa mer om FANELLI
Zou Zou’s is a lively and modern Eastern Mediterranean restaurant from chef Madeline Sperling, who spent years working at some of the most notable restaurants throughout New York City, including Gramercy Tavern and The NoMad.
Dante – fantastiskt goda drinkar!
Dante has been a beacon for the community of Greenwich Village since it opened its doors in 1915. Now a registered New York City landmark, this modest meeting house has always attracted people from all walks of life: famous actors, writers, and musicians, to the down-at-heel of the beatnik generation, all of whom have found solace in its relaxed and unpretentious environs. A place where a cup of espresso, a warm smile or a friendly embrace epitomized life’s simple pleasures
Pastis- Meatpack – Mysigt och gott!
Fraunces Tavern – upprustad historisk taverna med koppling till George Washington, med pubmat samt livemusik på helgerna.